T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAHÇELİEVLER - Mehmet Akif Çok Programlı Anadolu Lisesi

ADALET ALANI TANITIMI

1. ALAN TANITIMI

Adalet Alanı altında yer alan zabıt katipliği ve infaz koruma dallarının yeterliliklerini kazandırmaya yönelik Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile adli ve idari yargı sistemi içerisinde yer alan tüm mahkemelerdeki yazı işlemleri, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlülerle ilgili iş ve işlemleri yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Adalet alanından mezun olan öğrencilerin tüm dalları, Adalet, Nüfus ve Vatandaşlık, Özel Güvenlik ve Koruma, Sosyal Güvenlik bölümlerine, İnfaz ve Koruma dalından mezun olanlar Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri bölümüne, Zabıt Kâtipliği dalından mezun olanlar Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği, İşletme Bölümlerine ek puan ile yerleşebilmektedir.

 

2. EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Adalet alanı öğrencileri Adalet Bakanlığı personel alım sınavlarında tercih edilen mezunlar arasında olup bu sınavları kazananlar Adalet Bakanlığına, zabıt katibi ve infaz koruma memuru olarak atanmaktadırlar. Ayrıca, noterliklerde, hukuk bürolarında, özel güvenlik şirketlerinde ve kamu kuruluşlarının güvenlikle ilgili birimlerinde istihdam edilmektedirler.

 

Adalet alanından mezun olan öğrencilerin tüm dalları, Adalet, Nufus ve Vatandaşlık, Özel güvenlik ve Koruma, Sosyal Güvenlik bölümlerine İnfaz Koruma dalından mezun olanlar, Ceza ve Güvenlik Hizmetleri bölümlerine Zabıt Katipliği bölümünden mezun olanlar Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği İşletme bölümlerine ek puan ile yerleşebilmektedirler.

 

3.ALANA AİT DALLAR

3.1 Zabıt Kâtipliği Dalı

Zabıt Kâtibi; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı, adli ve idari yargı, cumhuriyet başsavcılıkları ile ilk derece mahkemeleri, bölge mahkemeleri ile yüksek mahkemelerde ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya savcının onayı ile yazı işleri müdürünün yaptığı iş bölümü çerçevesinde, kalem hizmetlerini belirli bir süre içerisinde kendi başına yürüten, yaptığı işlemler nedeniyle amirlerine karşı sorumlu olan nitelikli kişidir.

3.2 İnfaz ve Koruma Memurluğu Dalı

İnfaz ve koruma memuru; Adalet Bakanlığına bağlı ceza infaz kurumlarında iç güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlülerin cezalarının infazını sağlama ve bunların iaşelerine, sosyal ve eğitim ile meslek edinme faaliyetlerine katılmalarını sağlama ve işyurtlarında çalışma güvenliğini sağlama görevlerini belirli bir yönetim ve organizasyon içerisinde yürüten nitelikli kişidir. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.06.2020 - Güncelleme: 15.02.2024 20:12 - Görüntülenme: 3728
Kaynak: https://mtegm.meb.gov.tr
  Beğen | 2  kişi beğendi