T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAHÇELİEVLER - Mehmet Akif Çok Programlı Anadolu Lisesi

Ders Çalışma

YAPABİLECEĞİMİZ ŞEYLERİ YAPMAYA BAŞLARSAK

KENDİMİZİ HAYRETLER İÇİNDE BIRAKACAK SONUÇLAR ALIRIZ

VERİMLİ ÇALIŞMA NEDİR?

Çalışmanın verimli olması sizin masa başında geçirdiğiniz sürenin uzunluğu değil o çalışmanın sizin için ne kadar etkili olduğuna bağlıdır. Verimli çalışma amaç doğrultusunda zamanı planlı ve programlı kullanmaktır. Bunun için de okul, dershane, arkadaşlık, spor, yemek, uyku vb. etkinliklerin dışında kalan zaman ders çalışmak için ayrılır ve belli bir plan ve programa bağlanır.Çalışmanınsistematik bir şekildesürdürülmesineplanlamadenir.

Verimli ders çalışma sadece ders çalışmak için zaman ayırarak diğer etkinlikleri göz ardı etmek değildir. Aksine belli bir plan ve program dahilinde çalışmanız, size hem ders çalışmanız hem de diğer etkinlikleriniz için zaman ayırdığından hayattan daha çok zevk almaya yardımcı olur. Plan bir işin ne şekilde yapılacağının stratejisini belirlemedir. Nasıl başarılı olurum? Hangi kaynakları ne zaman ve ne şekilde kullanmalıyım? Hangi zaman diliminde hangi kaynağı kullanacağım? Ders tekrarlarını hangi zaman diliminde yapmalıyım?

Çalışma, belli bir düzen ve plan dâhilinde yapılırsa verimli olur. Plan, bir yol haritası sunar. Başarı yolunda hangi duraklarda duracağınızı, neleri yanınıza almanız gerektiğini, hangi aşamalardan geçeceğinizi, yolculuğunuzun nereden başlayıp nerede biteceğini, hangi kaynakları kullanmanız gerektiğini ancak planla görebilme fırsatını yakalarsınız.Belirlediğiniz hedeflere uygun planlar yapmalısınız. Kendinize özgü bir çalışma planı olmalıdır. Çünkü plan dikkatsizliği ortadan kaldırır. Algıda seçicilik oluşturur. Hedefleriniz için neye odaklanacağınızı gösterir. Duyusal keskinlik oluşturur.

Plan, isteksizliği ortadan kaldırır. İsteksizlik, kişinin ne yapacağının net bilememesinden kaynaklanır. Hangi çalışmayı yapacağınız belli değilse bocalama yaşarsınız. Enerjinizi toparlayamazsınız. Çalışmaları sürekli erteleme eğiliminde olursunuz. Çalışmaları yapabilme gücünü içinizde hissedemezsiniz. Ertelenen çalışmaların birikmesi sonucunda bir daha o çalışmayı yapmayı deneyemezsiniz. Çalışmaların aksaması sonucunda hedeflerinizden uzaklaşırsınız ve artık hedefi bile düşünmek istemezsiniz. Çalışmalarda sürekli kaçamak yaparsınız. Kendinizle bir çatışma yaşarsınız. Moral bozukluğu oluşur ve tedirgin olmaya başlarsınız. İyi bir planlamayla bu sorunları aşabilirsiniz.

Plan, yapabilme inancı oluşturur. Plan doğrultusunda yapmış olduğunuz çalışmalar sonucu sizdeki müspet ilerlemeler inancınızı kuvvetlendirir. Kendinize olan güveniniz artar. Bir şeyi yapabilme inancınız çalışma temponuzu arttırır. Kaygı ve korkuları azaltır.

Plan, hedefe varmak için ne yapacağınızı size açık bir şekilde gösterir. Ne yapacağınızı bilirseniz ona göre de eylemede bulunursunuz. Kısır bir döngü içine girmezsiniz. Şimdi hangi dersi çalışsam acaba türü soruları sormazsınız. Hangi kaynağı takip etsem türü düşüncelerle zaman kaybı yaşamazsınız.

Plan, kontrolün ve gücün elinize geçmesini sağlar. Geleceğinizi ve istikbalinizi inşa ederken, kontrol sizin elinizde olur. Dışarıdan gelecek olan tehlikeleri göğüsleyebilme dirayetini kazandırır. Çıkacak engel ve aksaklıkların aşılmasına zemin oluşturur. Gücünüzü ve enerjinizi, dengeli bir şekilde kullanımını sağlar. Moral ve motivasyon gücü oluşturur.

İdeal bir planla, hedefi gerçekleştirmenin yanında, dinlenebilme ve kendinize zaman ayırabilme imkânını da oluşturursunuz. Robot olmadığınızı ve bir soysal varlık olduğunuzu düşünerek planlamayı yapın. Kendinize zaman ayırmalısınız. Çok çalışmak sizi hedefe ulaştırmaz. Etkili çalışmayla başarıyı yakalayabileceksiniz.

Plan, bilgileri daha kolay ve sistemli bir şekilde hafızanıza alabilme imkânı sağlar. Bilgiler gelişigüzel değil, belli bir düzen ve sistem içinde ancak hafızada kolayca alınabilmektedir. Bu da planla mümkün olacaktır. Planla sistemli çalışacak, rastgele gelişi güzel bir çalışma içinde olmayacaksınız.

Plan, belirlenen hedefleri gerçekleştirmek için yolculuğun sistematik hale gelmesidir. Önceliklerinizi görebilme imkânı sunar. Planlama, mazeretleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Hedeflerini gerçekleştirmeyenler mazeret bulma telaşında olurlar. Planı olmayanların mazeret ve bahaneleri vardır. Her şeye kendisinin dışında bir mazeret bulurlar. Zamanım yok, imkânlarım kısıtlı, kaynaklarım yetersiz, mezun olduğum okul iyi değil, sistem bozuk vs. gibi… Bu tür mazeretleri iyi bir planlamayla aşabilirsiniz.

DOĞRU ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI

Amacınızı Belirleyin

Amacı açık seçik belirlenmemiş bir kişi dümeni olmayan bir gemiye benzer. Gemi sürekli yol alır, içindekiler çalıştıklarını zanneder, ancak geminin akıbeti şansa ve kadere kalmıştır.

Önce Ne İstediğinizi Belirleyin

Başarılı olmak, kendini tanımak, inanmak verimli çalışmak ile mümkündür. Hayattan ne istediğinizi hedefler, öncelikler ve idealler kazandırır.

Amacınızı Belirlemede Kendinize Şunları Sorun?

Hangi mesleği yapıyor olmak istersiniz? Nasıl bir yaşam tarzı size uygundur? Nerede ve Ne Yapıyor olmak sizi mutlu eder?

Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar sizin şu an birinci amacınızdır. Ve artık çalışmalarınızı bu amaca kanalize etmelisiniz. Amacınız ne olursa olsun bu önemli değildir. Önemli olan sizin kendinizi, yeteneklerinizi ve becerilerinizi tanıyıp ne istediğinizi bilmenizdir.

Öğrenmek amacı ile yapılan her işin kendine özgü bir amacı vardır. Amaçsız çalışma olmaz. Bilinçli çalışma, çalışmanın ne amaçla yapıldığının öğrenci tarafından açık seçik bilinmesini gerektirir. Yaptığı işin amacını bilmek, öğrencinin bu işi benimseyip, ona sahip olmasına ve iş için kendini güdülemesine yardımcı olur.

PROGRAMLI ÇALIŞMA SİZE BİR PUSULA GÖREVİ GÖRECEK VE HEDEFİNİZE ULAŞMADA SİZE YARDIMCI OLACAKTIR.

PLANLI ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI

Her işe daha rahat zaman ayırmanızı ve yapmak istediğiniz şeyleri daha huzurlu yapmanızı sağlar.

Hangi dersi çalışacağınıza karar vermemekten dolayı zaman kaybetmenizi bir dersi bırakıp diğerine geçmenizi önler.

Her derse yeterince zaman ayırmanın ve çalışmanın verdiği bir güven sağlar.

Günü gününe çalışmak, sınav öncesi çalışma süresini kısaltır, sınav paniğini önler ve çalışma verimini yükseltir.

Öğrenilecek konunun kısa bir zamana sıkıştırılması yerine, uzun zamana yayılarak daha kalıcı ve etkili olmasını sağlar.

Anne-babanız ile aranızda ders çalışma konusunda çıkabilecek anlaşmazlıkları önler.

Bilinçli bir plan yapmanız, derse kendinizi daha kolay vermenizi sağlar.

Plan Yaparken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir

Derslerin planını dengeli olarak yapın. Belli derslere ağırlık vererek, çalışılması gereken diğer dersleri ihmal etmeyin.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.11.2013 - Güncelleme: 16.02.2024 10:08 - Görüntülenme: 2848
  Beğen | 0  kişi beğendi